OHLÉDNUTÍ ZA METROSTAV HANDY CYKLO MARATONEM 2022

Letošní třetí účast Cyklo týmu Nadace LR a znovu úžasná Cesta za snem, která je dlouhá 2 222 km. Znovu jsme zjistili, že jsme byli limitováni pouze časem 111 hodin, který je nutné dodržet, ale pak už jsme žádné limity nevnímali anebo je prostě posunuli. Během cesty jsme cítili, že podpora a motivace běží od zdravých sportovců k hendikepovaným, ale možná ještě silněji opačným směrem.

Náš úžasný tým vyrazil s číslem 812, abychom podpořili statečného kluka – Míšu Teresku, který slovo limit vymazal ze svého slovníku. Ničím se nechce nechat omezovat a je nadšený sportovní fanoušek, a ještě víc nadšený aktivní sportovec. Má velké štěstí, že jeho rodina ho podporuje a pomáhá mu, aby mohl být basketbalistou, hokejistou i atletem. Jsou dokonale sehraní, a tak jsme měli na cestě parťáky, kteří nás povzbuzovali a motivovali. Míša těsně před startem maratonu dostal své první kolo – handbike a intenzivně na něm trénoval. Chtěl vyrazit na trať spolu s námi. Byli jsme nadšeni, že zvládl první pražskou část etapy. A protože letošní téma maratonu byly rozhledny, dojel s týmem k té první „nejmenší“ pražské. Jeho nakažlivá chuť prát se s každou překážkou a jít do všeho po hlavě byla pro nás lekcí odvahy. Bylo nám ctí předat mu šek na 30.000 Kč a samozřejmě jsme s napětím čekali, jaká částka se na konci týdne ukáže na transparentním účtu.

Samozřejmě nemůžeme opomenout důležitého hendikepovaného člena týmu, Terezu Vargovou, dlouholetou klientku Nadace LR, se kterou Cesta za snem vlastně začala. Terezka letos symbolicky předala svoje patronství Míšovi a stala se tak pevným a stálým členem týmu, ve kterém jede, aby sama pomáhala dalším. Terezku nyní již mladou paní Odstrčilovou jsme podpořili 15.000 Kč, protože rehabilitovat musí stále.

Dál se už našich 8 cyklistů spravedlivě střídalo dnem i nocí a v letošním roce také v chladu a za silného deště. Skvělá Terezka na lehokole/e-bike ujela během maratonu více než 240 km a bylo těžké ji donutit odpočívat. Od startu až skoro do cíle se nám vyhýbaly nehody a defekty. Všechna smůla si na nás počkala do posledních několika kilometrů. Terezka dostala na mokré silnici smyk a ošklivý karambol zvládla „pouze“ s natlučeným ramenem. V poslední části závodu ještě Vadim píchl kolo, ale také tato situace se obešla bez zranění.

Nic náš tým nezastavilo a dojeli jsme ve výsledném čase (po odečtení všech nasbíraných prémií z časovek) 3 dny 23 hodin 43 minut 21 vteřin

Zažili jsme společně úžasných pět dní a čtyři noci, sdíleli veškeré dění na sociálních sítích s našimi kamarády a fanoušky. Díky podpoře našich partnerů jsme mohli celý projekt realizovat, a proto jsme velice vděčni společnostem Mercedes-Benz Trucks Česká republika s.r.o., Fa RENE a.s., CEE Logistics, SHELL a MAX SPORT s. r .o.

Transparentní účet pro Míšu otevřela Nadace s vkladem 30.000 Kč a výslednou částku jsme navýšili o 8.889 Kč, abychom mohli Míšovi předat rovných 50.000 Kč

CYKLISTÉ:
Tereza Odstrčilová – když se krása snoubí se sportovním talentem

Marek Odstrčil – podpora své ženy především

Jan Kubelka – Koudy – přísný smile KAPITÁN

Jan Kasal – Johny – vždy s úsměvem a dobrou náladou J

Vadim Tsyplakov – vrchař a skvělý kameraman

Martin Čapský – tělem i duší závodník Tour de France

Pepa Vondráček – legenda letošního ročníku

Oleksandr Chmil – sprinter s potřebou dlouhého spánku

ŘIDIČI:
Luděk Roleček – péče o Terezku především

Michal Tereska – bezpečnost na prvním místě

Aleš Vohradník – řidič, ten tvrdý chleba má

Martin Oulický – nespí ve dne ani v noci

PODPORA:
Romana Oulická – „dozor“ týmů, driver

Lucie Lohynská – záruka dobré nálady, social media

Anna Jírková – social media, finance

Simona Písaříková – driver, péče o cyklisty na prvním místě

Alexandra Bojková – the best social media a ozdoba týmu

Slova ředitelky Nadace LR Lenky Šmidberské k celému týmu:

Můj milý týme 812!

Probírám zpětně videa, vaše fotky a komentáře. Covid mě nějak zastavil, takže když povolí teplota, mám si nad tím v posteli čas mudrovat…:)
Před chvílí jsem si přečetla Héřovo poděkování týmům (Heřman Wolf - zakladatel Maratonu). A už 3. rokem si říkám, jakou úžasnou “lavinu” tenhle chlap rozpoutal… a jak skvělá myšlenka vedla ke zrodu Handy cyklo maratonu. Héřa, přes svoji osobní zkušenost proměny zdravého kluka v hendikepovaného, vymyslel velmi silný a smysluplný projekt. Myslím, že má v určitých momentech možná větší význam pro nás zdravé, než pro hendikepované.
Jen třeba taková věc, že se na startu, v kempech, všude, nikdo nepozastavujeme nad všemi, se kterými se potkáváme a chybí jim různé části těla, ale jsou neuvěřitelně naspídovaní! a hlavně neskutečně pozitivní! Myslím, že tahle nevinná setkání mají velkou hloubku předně pro nás zdravé… Mockrát žehráme na nesmysli a tahle surová realita je velká škola předně pro nás.
Usmívám se nad 1. maratonovou zkušeností Romči Ouly, kterou mi včera vyprávěla - při setkání v kempu s jednou ze Lvic - před sprchou v kempu stála dívka v cyklo dresu, Lvice, obě ruce zakončené pouze pahýly se 2 prsty. Tatáž, která mě úplně dostala v minulém ročníku (jezdí na normálním neupraveném kole a ujede, pro mě, neskutečnou palbu!). Sledovala tu sprchu se slovy: “Takže já když si před sprchou sundám nohy, (kromě rukou jí totiž chybí taky obě nohy od kolen dolů a má na nich protézy, což v dresu a vysokých podkolenkách není vidět) “tak nedosáhnu na tu skříňku s žetonem…” Romča jí samozřejmě hned s žetonem pomohla s dotazem, jestli jí může ještě nějak pomoct dál, a ona na to úplně v poklidu : “Nene, hlavně když už to teče…”
Na Handy maraton by se měl jet podívat snad každý zdravý nespokojený jedinec řešící “důležitosti”. Je to cenná zkušenost a každý další ročník přináší nové…

Ten letošní byl pro mě hodně jiný. Jednak jsem chtěla pustit “otěže” svému nadačnímu realizačnímu týmu, abychom obě strany věděly, že to jde :) no a jednak, jak víte, a to bylo úplně mimo plán, si mě vyhlédl ten otravný virus… (ještě mě doposud nenavštívil!)
To, že s vámi nebudu moct být v cíli, mě v první chvíli rozbulelo, ale v tu sobotu mi bylo tak, že se stejně nedalo nic jiného dělat. A tak jsem si váš cíl pouštěla poprvé ze záznamu a vybavovala jsem si tu atmosféru euforie z minulých 2 ročníků…no a znovu jsem se dojímala….
A souhlasím s Tebou, Koudy, že ten letošní měl jiný náboj díky přítomnosti Míši! Byla to krásná jízda 2 patronů! Musím říct, že zvlášť společný dojezd do cíle Míši a Terky mě upřímně dojal… a jestli jste v cíli byli o hodinu dřív nebo později, vůbec nepovažuji za podstatné.
Letos jste odolávali přívalům vody a zvládli jste to dokonce s humorem! (Sašo, super rukavice!wink), oblékat se mokří do mokrých dresů - nevyspalí, utahaní a ještě se u toho hecovat a vtipkovat… toho si cením moc a už 3. rokem držíte parádní věc - držíte do poslední chvíle strašně fajn atmosféru, bez dohadů, bez zbytečných neshod. Což vzhledem ke společnému pobytu v autě, stanu, dešti, nevyspání a výšlapům typu “zasr…Andrlák” :) fakt není jednoduché zadání… a předně to není vůbec samozřejmé a u všech týmů běžné.
Takže si vás, parto, moc cením…každého jednotlivě. Navíc bylo znát, že mezi vás úžasně zapadl náš nový patron Míša kiss Ač je to nebojsa, který umí podat neuvěřitelné výkony (první časovka byla neskutečnácool) a sportuje na mnoha polích, bylo znát, že je s vámi spokojený a baví ho to!
Míšo, jsi super kluk a máš krásnou rodinu. I nám všem bylo velkou ctí Tě poznat a vidět zblízka Tvoji obří houževnatost a výdrž! A taky láskyplnost Tvého táty a maminky. Pro nás zdravé jsou to cenné momenty a “školné”, protože zdraví prostě není samozřejmé…
Tady chci poděkovat mamince Ivě a Míšo, Tobě, za velmi milé překvapení - dárky, které jsi všem do cíle přivezlsmile (mám Tvoji kytičku na stole a krásné poděkování u ní :)
No a Michal starší byl, kromě kouče Míši, také skvělou řidičskou posilou. A to vůbec není jednoduchá disciplína… to chce silné nátury, které navíc s týmem musí souznít!
Proto také velká poklona “střídači”, Martinu Oulickému. Martin nastoupil do rozjetého vlaku a krátce po výměně s Michalem ho zastihla těžká rodinná zpráva. Martine, upřímně si považuju, že jsi měl sílu s týmem zůstat až do cíleinnocent
Děkuji také Alešovi za jeho odvahu pustit se premiérově na řidičský maraton! No a samozřejmě Luděčkovi, za, už tradiční, laskavou péči o naše novomanželekiss
Koudy, letos jsi kromě kapitánského dresu, oblékl i trasařský! A všechna čest, trefil jsi se parádně! Asi dobrý učitel wink Jste s Luckou dobře sehraná dvojka:)
Mé milé podpůrné týmy! Odvedly jste moc dobrou práci a dle reakcí členů týmu soudím, že jste se staraly, skoro jako kdyby byli profi cyklisty! A to už je velká poklona☺️ O psychické podpoře, fandění, vtipných vstupů a rozhovorů, vůbec nemluvím… :) Sama jsem se u nich nasmála…:) Díky za ně!

Moji milí: Koudy, Martine, Sašo, Johny, Pepo, Vadime, Terezko, Marku, Míšo, Luďku, Aleši, Michale, Martine O., Ivo a Romčo, Luci, Aničko, Sašetko a Simčo! Díky za všechnu vaši vydanou energii, která je už 3. rokem smysluplně vynaložená.

Připojím k tomu i info o stavu TRANSPARENTNÍHO ÚČTU PRO MÍŠU, který jsme včera uzavřeli.
Nadace LR vložila vklad 30 000,- a cílových 41 111,- ještě ve finále navýšila tak, abychom mohli Míšovi předat rovných 50 000,- Kč.
Finance jsou velmi důležité, bez nich se léčba neposouvá, proto doufám, že jsme i takto pomohli. Stejně cenné, možná i o dost cennější jsou ale zážitky, které si Míša díky vám mohl z Maratonu odnést. Bude tak mít zase větší chuť stavět se všem výzvám, které ho v životě čekají.
A CYKLO TEAM NADACE LR s číslem 812 ho mezi sebou znovu rád uvidí! winkkiss

A ještě pro mě takové milé, hezké zadostiučinění na závěr.
Terezku jsem poznala, když jí bylo 17 let. Tehdy za mnou s rodiči přijela na vozíku s ortzézou na noze, o chůzi vůbec nebyla řeč, i mluva jí dělala velký problém. Dnes mám pred sebou rozšafnou mladou dámu, která se po všech stránkách staví na vlastní nohy, má svého milujícího muže a ví, co od života chce. Je umíněná, pořád tak hezky praštěná (v dešti do zatáček pomalu Teri!) a hlavně odhodlaná se nevzdávat. Proto ji máme rádi a jsme vděční, že tenhle cyklistický kolotoč vznikl vlastně kvůli ní… je fajn Teri, že i Ty už chceš být nápomocnou pro ty další a snažíš se být už v roli “pomocníka”. Přejeme Ti s Markem hodně společných šťastných kilometrů! kiss

Přeji všem krásný zbytek léta, sportu zdar a ať žije HANDY CYKLO MARATON 2023!