OHLÉDNUTÍ ZA METROSTAV HANDY CYKLO MARATONEM 2021

Již po druhé se NADAČNÍ TÝM PRO TEREZKU postavil na start tradičního METROSTAV HANDY CYKLO MARATONU – Cesta za snem. Závod, který je štafetou cyklo týmů, je postaven na myšlence překonávání limitů, na spolupráci a posouvání hranic možného. Cílem není porazit druhé, ale překonat sám sebe. Týmy jsou složeny ze zdravých a hendikepovaných cyklistů bez rozdílu pohlaví, jsou mezi nimi amatéři i profíci. Každý tým má svého hendikepovaného člena, který se aktivně zapojuje a tvoří tak jeden tým bez bariér a bez předsudků.

I letos bylo našim úkolem zvládnout v časovém limitu 111 hodin 2 222 kilomentrů napříč celou Českou republikou. Od 27. do 31.7. se do svých pedálů na nejdelším cyklistickém podniku u nás zapřelo 8 statečných, kteří ve dne i v noci projížděli okolo vodních ploch celé naší vlasti. Našim motorem byla Terezka, našim důvodem Jarda – NADAČNÍ TÝM PRO TEREZKU.

Než jsme ale mohli na startu zakřičet „jedééém“, čekalo nás oproti loňské pohodičce několik nemilých překvapení. Náš tým, složený od prvního ročníku především z kolegů CEE Logistics a.s., se od samého začátku potýkal s marodkou. Nejdříve nám plánovanou operaci potvrdil Saša, svůj doprovod - Máru – musela z pracovních důvodů postrádat Terezka a ze stejného důvodu tým opustil i Honza. Sehnat adekvátní náhradu nebylo jednoduché, ale v poměrně krátkém čase se nám to podařilo. Právem jsme se také pyšnili tím, že v týmu bude mimo Terezky další žena - Káča. Naše radost však nevydržela a ze zdravotních důvodů musela Káča také odstoupit. Týden před závodem jsme tak narychlo doplnili tým o Tomáše. Než ho poznal celý tým osobně, opravdu nepěkně se nám při tréninku zranil a musel podstoupit operaci klíční kosti. Tři dny před závodem jsme tak měli pocit, že nám maraton není přán a závod odjedeme pouze v sedmi cyklistech. Naštěstí! jsme ulovili Romana a věřili tomu, že už jsme si svoji dávku problémů vybrali. Samozřejmě se nám nevyhnuly ani problémy technického rázu, jako např. rozbité lehokolo Terezky, …ale s tím tak všichni nějak počítáme.

Po všech patáliích vyrazil NADAČNÍ TÝM PRO TEREZKU na svůj závod ve složení: Koudy (kapitán), Johny, Vadim, Martin, Pepa, Ondra, Roman a TerezkaČíslo týmu: 815 A naše heslo?: VZDÁT TO MŮŽEŠ AŽ ZÍTRA.

Stejně jako v loňském roce jsme chtěli tímto počinem podpořit Terezku Vargovou, stálou klientku Nadace LR. Terezka má za sebou mnohé zdravotní komplikace, ale její nadšení pro sport a hlavně chuť užívat si naplno Nadací darované lehokolo je neskutečná. Letos si na Metrostav Handy Cyklo Maratonu zvýšila svůj osobní rekord a zajela během pěti dnů 265km. Borka! Terezka si v cílové rovince závodu přebrala šek od Nadace LR na 20 000,- Kč.

Velmi důležitou součástí maratonu byl i náš patron - již podruhé - Jarda, také klient Nadace LR. S Jardou se naši cyklisté setkali poprvé vloni, letos za námi přijel se svou úžasnou ženou Kateřinou
a dcerou Adélkou do kempu na trase závodu. Všichni bychom si přáli, aby mohl mít jednou sílu jet maraton s námi, ale zároveň víme, jak složité je to při jeho hendikepu - kvadruplegii. Proto když jsme symbolicky odstartovali „závod“ v kempu mezi ním na invalidním vozíku a Terkou na lehokole, viděli jak má chuť bojovat, jak důležité je pro něho fungující rodina v zádech, vehnalo nám to slzy do očí. Jarda udělal od loňského prvního setkání velký pokrok a nám je ctí, že to sdílí s námi. Nadace LR předala v rámci maratonu Jardovi šek na 35 000,- Kč.

Terezka i Jarda jsou lidé se zdravotním postižením, pro které už podruhé nadační tým vyrazil na maraton. Měli jsme obavy, aby ve stejném duchu jako přípravy nepokračoval i závod. Obávali jsme se špatného počasí i případných pádů. V první třetině závodu jsme si odbyli tři defekty, deštivou noc a pád Vadima, který se naštěstí obešel jen s odřeninami. Pak už bylo vše zalité sluncem. A výsledek?
Nadační tým pro Terezku ujel 2 222km za 92 hodin a 59 min. Jak by řekla ředitelka našeho týmu Lenka Šmidberská: Dobro došli! J

Představujeme NADAČNÍ TÝM PRO TEREZKU

Jaroslav Gryč – skvělý patron