Východočeské divadlo Pardubice („VČD“)

Podpora a spolupráce s Východočeským divadlem je dlouholetá, delší než historie samotné Nadace LR. Manželé Šmidberští podporovali VČD vlastními zdroji již před založením rodinné Nadace LR.

2017 a 2018

I v roce 2017 pokračovala Nadace Lenky a Romana Šmidberských, jakožto Významný partner VČD, v podpoře kulturní činnosti Divadla.

Nadace LR věnovala nadační příspěvek ve výši 200.000,- Kč, který byl použit na:

• ocenění v rámci Grand festivalu smíchu (29. 1. 2018 - cena za režii a cena za nejlepší ženský a mužský herecký výkon);
  • ocenění v rámci Divadelního bálu 16. 2. 2018 (cena pro nejlepšího herce a nejlepší herečku);
  • Nadační cenu pro mladé talentované herce Mladého divadelního studia LAIK (NADAČNÍ CENA MLADÝCH HERECKÝCH TALENTŮ a související činnost Studia).

Nadace Lenky a Romana Šmidberských podporuje Mladé divadelní studio LAIK, které vychovává a divadelně vzdělává zhruba 50 dětí ve věku od 7 do 17 let. Daří se jim realizovat představení pro děti a mládež a zároveň někteří z nich vypomáhají i menšími rolemi i v inscenacích Východočeského divadla v Pardubicích.

Podpora Nadace LR spočívá jednak v motivační ceně vytvořené pro děti, jejímž prostřednictvím chce každoročně podporovat ty jednotlivce, kteří mají příkladný přístup k práci při zkoušení, respektují svého vedoucího a režiséra Zdeňka Rumpíka a jsou si vědomi týmové práce, bez které by samotná inscenace i zkoušení nemohlo fungovat.

Zároveň oceňuje ty, kteří nepodceňují školní přípravu a chtějí mít co nejlepší prospěch a chtějí být po všech stránkách slušnými lidmi a hrdými reprezentanty svého divadelního souboru.