Dětský domov Pardubice

S Dětským domovem Pardubice spolupracuje Nadace LR aktivně a dlouhodobě. Dětský domov podporuje výchovnou péči dětí a mládeže s nařízenou ústavní výchovou. V současnosti se aktivně starají o 32 dětí.

Vzhledem k dlouhodobým osobním vazbám ředitelky Nadace LR Lenky Šmidberské k Dětskému domovu, směřuje Nadace LR svoji podporu a pomoc dětem tak, aby jim umožnila zpestřit pobyt v Dětském domově a dopřát jim prožití chvílí, které děti jinak zažívají ve fungujících rodinách.

Rok 2017

Nadace LR v prosinci 2017 připravila pro děti z Dětského domova “Mikulášskou nadílku“ a poté hostinu ve středověkém duchu. „Tety“ z Dětského domova prozradily tradičnímu triu Mikuláš, čert a anděl, za co mohou být děti pochváleny a za co mírně pokárány. Děti si proto připravily pro mikulášské trio písničky a také básničky k zarecitování. Odměnou jim poté byl mikulášský balíček (punčocha) s dobrotami a drobnými dárky.

Na stylové hostině, která následovala a nesla se v duchu středověku, si děti vyzkoušely jíst dřevěnými příbory za světla svíček. V této speciální sváteční atmosféře darovala paní Šmidberská dětem dva dárky.
Prvním dárkem byla venkovní trampolína a druhým finanční příspěvek na „zážitkový adventní a vánoční čas“, v rámci kterého mohly děti například navštívit adventní trhy či navštívit různé kulturní akce.
Oba dárky děti ocenily bouřlivým potleskem.
Po večeři se děti přemístily do podzemního podlaží, kde pro ně byla připravena sladká čokoládová fontána a především cukrářská dílna, kde si mohly samy připravit vlastní dezerty - jako palačinky a ovocné koktejly a jiné.

Mikulášský večer byl jedním z nejhezčích překvapení, které děti v domově prožily. Nadílka byla spojena s hostinou ve středověkém duchu. Děti ochutnaly bramborové placky a kachní stehno z dřevěných talířů a jedly rukama nebo dřevěným příborem. V atmosféře svíček se všichni v duchu přemístili na středověký hrad. Po hostině čekala děti sladká cukrárna, kde si mohly vlastnoručně připravit palačinku, ovocný koktejl nebo si smlsnout na čokoládové fontáně.
Od Nadace kromě tohoto překvapení dostaly děti také pár „zlaťáků do měšce“ na užití si adventního času a pod stromeček společný dárek – vysněnou trampolínu. Radosti bylo moc a moc… Za to vše velký dík Nadaci LR.
(Kateřina Fialová, ředitelka DD)

ROK 2018

Dětský domov Pardubice společně s Nadací Lenky a Romana Šmidberských a ve spolupráci se Základní školou a Praktickou školou SVÍTÁNÍ uspořádal 28. května 2018 zábavné odpoledne„Dětský den aneb Děti dětem“ pro zhruba sto dvacet dětí na zahradě Dětského domova Pardubice.

U příležitosti Mezinárodního dne dětí se vydařilo propojit dvě pardubické organizace starající se o děti - jednak o ty žijící pod střechou dětského domova a o ty handicapované ze SVÍTÁNÍ. Osloveny byly děti z krajských dětských domovů v Moravské Třebové, Poličce, Holicích a z Dětského centra Veská.

V úvodu proběhl pestrý program pro všechny přítomné, s těmito vystupujícími (většinou klienty Nadace LR):

• Svítání – hudební a taneční projekce
  • Dětský domov Pardubice – recitace, zpěv, tanec
  • Taneční centrum Pardubice – 3 tance
  • Patrik Jandejsek – vystoupení s obručemi
  • Vodicí psi srdcem – prezentace, ukázka práce se psy
  • Basketbalový klub vozíčkářů (WBS Pardubice) – ukázka
  • Atletika Bez Bariér Pardubice – prezentace

Skutečnou oslavou Dne dětí bylo toto odpoledne pro Terezku, která si prošla onkologickým onemocněním a kvůli jeho následkům vyžaduje trvalou léčbu, v níž jí Nadace podporuje. Od Nadace LR dostala vysněný dar – lehokolo, které jí umožní samostatně sportovat.

Druhým obdarovaným byl Adam, reprezentant ČR v boccie, který trpí svalovou dystrofií. Nadace LR mu věnovala příspěvek pro uskutečnění cesty na Mistrovství světa v Liverpoolu v srpnu 2018, kam ho doprovodí jeho rodiče jako nezbytní asistenti.

Na závěr společného úvodu zazněla skupinová píseň „Není nutno“.

Všechny děti si přišly na své, když se soutěžními kartičkami následně běhaly po zahradě a plnily úkoly na soutěžních stanovištích. Za splnění úkolů si odnesly tašku s pestrými cenami a balonky nafouknuté heliem.

Spot z celé akce byl publikován prostřednictvím televize V1 v pořadu „U nás v kraji“.

Sponzoři:
Ludmila Ministrová, CEE Logistics, KOH-I-NOOR, DAF, NAPA TRUCKS, Máša Agency, ČPP, Perník Janoš.
Díky nim se děti radovaly z pestrých cen a rozmanitosti atrakcí.

Nadace Lenky a Romana Šmidberských podporuje děti z Dětského domova Pardubice v jejich volnočasových aktivitách už několik let.
Podporovala první hokejové krůčky dvou předškoláků, přispěla na hokejovou výbavu nyní žáka 2. třídy a v jeho hokejové dráze ho podporuje dál. Díky podpoře Nadace se děti pravidelně v létě vydávají na putování po vodě. V předloňském roce sjížděly řeku Otavu, minulý rok se cílem vodáckého dobrodružství stala nedaleká Orlice.
(Kateřina Fialová, ředitelka DD)

Letos jsme se v Nadaci LR dále rozhodli podpořit svěřenkyni Dětského domova, slečnu Pavlu, která je nadšenou studentkou Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem. Dostala finanční příspěvek na nákup jezdeckých potřeb a jezdeckého oblečení. Současně jsme se rozhodli Pavlu podpořit ve sportovních aktivitách a vzdělávání ve školním roce 2018/2019.

Nadace LR zároveň věnovala 20.000,- Kč na „Putovní pěší výlet NÁCHOD – VELKÁ DŘEVÍČ – OSTAŠ“
v termínu 16. - 21. 8. 2018 pro děti z Dětského domova Pardubice (včetně nákladů spojených s pobytem).

www.ddpardubice.cz