Jáchym je patnáctiletý kluk, který žije se svojí maminkou a dvěma sourozenci v bytě v Chrudimi. Až do porodu byl zdravé miminko, jenže kvůli nastalým komplikacím musel být proveden neplánovaný císařský řez. Ještě v porodnici byla Jáchymovi zjištěna srdeční vada, která v průběhu života nakonec ustoupila. Už od narození se ale Jáchym vyvíjel jinak než ostatní děti jeho věku a už ve třech měsících s ním maminka začala cvičit Vojtovu metodu.

Jáchymovou velkou vášní jsou už od malička pračky, je jimi doslova fascinován. Nejradši má, když je ta domácí stále v chodu, a pračky vyhledává i na návštěvách. Výprava do elektroobchodu nebo do veřejné prádelny jsou pro Jáchyma vždy obrovským zážitkem.

Jáchym se nevzdává a s nepřízní osudu bojuje a nyní zvládá ujít i krátké přechody, na delší trasy s maminkou využívají invalidní vozík. Protože je ale Jáchym spíš už mladým mužem než dítětem, oblíbené procházky a výlety se pro maminku stávají čím dál tím náročnější. Nadace LR se proto rozhodla Jáchyma podpořit a přispět na přídavný pohon k invalidnímu vozíku, který Jáchymovi a jeho mamince uleví a pomůže k lepšímu a snadnějšímu zvládání pohybu mimo domácnost.