Májové darování krve

Májové darování krve je novým nadačním projektem, který měl premiéru 2. a 3. května 2018
na Transfuzním oddělení Nemocnice Pardubice.

Nadace LR zrealizovala tuto akci s úspěchem a zahájila tím tradiční setkávání v měsíci květnu s cílem darovat „kousek sám ze sebe“ tomu, kdo to momentálně potřebuje.

Krev je životodárná tekutina a výjimečný druh léku. A jarní měsíc květen vybízí k láskyplným skutkům…

Dárcem krve může být zdravá osoba ve věku od 18 do 65 let, vážící nad 50 kg, zdravotně pojištěná v ČR.

Po příchodu na transfúzní stanici dárce vyplní či si připraví vyplněný dotazník pro dárce, předloží průkaz totožnosti a kartičku zdravotní pojišťovny. Způsobilost k odběru posoudí vždy odborný pracovník na transfuzním oddělení přímo před vlastním odběrem (po provedení vyšetření krevního obrazu a krátkého pohovoru).

Vlastní odběr trvá 5 až 10 minut. Dárce by měl před odběrem doržet: 1 den dietnější strava, dostatek tekutin, nepít alkohol, k odběru nechodit nalačno - dietně snídat, nejíst nic tučného, před odběrem nekouřit.
Po odběru krve je třeba fyzicky se šetřit a zajistit si dostatek tekutin.

K odběru se v 1. ročníku přihlásilo 14 odvážných (4 neprošli podmínkami – 2 pro zahraniční cestování, 2 pro zdravotní stav), omluvilo se 9 dalších osob, které nesplnily podmínky pro odběr (zdravotní překážky, zahraniční cestování, dovolená, negativní vztah k jehlám) či darovaly jinde.

Dárci poskytli celkem 4,5 litru krve.

Pro ty, kteří neměli možnost se z nejrůznějších důvodů účastnit premiérového květnového darování, bylo zrealizováno 2. kolo odběru 11. října 2018 na pardubické transfuzní stanici.
Neslo název Podzimní darování krve.

Dárci tentokrát poskytli 2,7 litru krve.

Jako poděkování obdrželi všichni dárci krve originální perník od firmy Perník Janoš.

Děkujeme odvážným a těšíme se na druhý ročník darování v roce 2019!